Is het gelukt?

Hebben jullie de bom onschadelijk gemaakt? Gefeliciteerd! Is het net niet gelukt? Volgende keer beter, het doel van vandaag was om jullie bewust te maken van de gevaren van cybercrime. Daarom geven wij hieronder nog tien tips mee:

Tip 1: Jij bent een doelwit voor hackers
Zeg nooit ‘Het zal mij niet gebeuren’. We lopen allemaal risico en de inzet is groot: voor jou persoonlijk, voor het financieel welzijn en voor je eigen reputatie en die van het bedrijf.

Tip 2:  Houd software up-to-date
Software-updates installeren voor je besturingssysteem en programma’s is van cruciaal belang. Installeer altijd de nieuwste beveiligingsupdates voor je apparaten:
- Schakel automatische updates in voor je besturingssysteem.
- Gebruik webbrowsers zoals Chrome of Firefox die frequente automatische beveiligingsupdates ontvangen.
- Zorg ervoor dat browser-invoegtoepassingen (Flash, Java, enzovoort) actueel zijn.

Tip 3: Vermijd phishing, pas op voor verdachte e-mails en telefoontjes
Phishing-scams vormen een constante bedreiging. Met behulp van verschillende social engineering-trucs proberen cybercriminelen je te misleiden om persoonlijke informatie zoals je inlog-ID, wachtwoord en bank- of creditcardinformatie bekend te maken. Phishing kan worden uitgevoerd via telefoon, sms of sociale netwerksites, maar meestal via e-mail. Wees altijd alert voor een officieel uitziend e-mailbericht of een telefoongesprek waarin om persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.

Tip 4: Goed wachtwoordbeheer
We hebben allemaal te veel wachtwoorden om te beheren en het is gemakkelijk om snelkoppelingen te maken, zoals hetzelfde wachtwoord opnieuw gebruiken. Een wachtwoordbeheerprogramma kan helpen om sterke, unieke wachtwoorden voor alle accounts te beheren.
Enkele algemene wachtwoordtips om in gedachten te houden zijn:
- Gebruik lange wachtwoorden: minimaal twintig tekens of meer is aanbevolen.
- Gebruik een mix van tekens en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites.
- Deel wachtwoorden niet en schrijf ze niet op.
- Werk wachtwoorden regelmatig bij, minstens om de 6 maanden (90 dagen is nog beter).

Tip 5: Wees voorzichtig met wat je aanklikt
Bezoek geen onbekende websites en download geen software van niet-vertrouwde bronnen. Deze sites hosten vaak malware die automatisch en vaak ongemerkt je computer in gevaar brengt. Als bijlagen of links in de e-mail om welke reden dan ook onverwacht of verdacht zijn, klik er dan niet op.

Tip 6: Laat apparaten nooit onbeheerd achter
De fysieke beveiliging van apparaten is net zo belangrijk als hun technische beveiliging. Als je je laptop, telefoon of tablet voor langere tijd wilt achterlaten, vergrendel die dan zodat niemand anders hem kan gebruiken. Als je gevoelige informatie op een USB-stick of externe harde schijf bewaart, moet je deze ook vergrendeld houden. Schakel voor desktopcomputers het systeem uit wanneer je deze niet gebruikt of vergrendel je scherm.

Tip 7: Bescherm gevoelige gegevens
Houd rekening met gevoelige gegevens waarmee je in contact komt en ook met de bijbehorende beperkingen. Houd gevoelige gegevens, bijvoorbeeld creditcardinformatie, gezondheidsinformatie en banknummers, weg van je laptop of mobiele apparaten. Verwijder gevoelige gegevensbestanden van je systeem veilig wanneer ze niet langer nodig zijn. Gebruik altijd codering bij het opslaan of verzenden van gevoelige gegevens.

Tip 8: Gebruik mobiele apparaten veilig
We vertrouwen veel op onze mobiele apparaten, maar houd in je achterhoofd hoe gevoelig die zijn voor aanvallen. Je wilt zeker weten dat je goed beschermd bent:
- Vergrendel het apparaat met een pincode of wachtwoord en laat het nooit onbeschermd achter in het openbaar.
- Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen.
- Zorg dat het besturingssysteem van het apparaat bijgewerkt blijft.
- Klik niet op links of bijlagen van ongevraagde e-mails of teksten.
- Vermijd het verzenden of opslaan van persoonlijke informatie op het apparaat.
- Maak een back-up van alle gegevens.

Tip 9: Installeer antivirusbescherming
Installeer alleen een antivirusprogramma van een bekende en vertrouwde bron. Houd je virusdefinities, zoekmachines en software up-to-date om ervoor te zorgen dat je antivirusprogramma effectief blijft.

Tip 10: Maak een back-up van je gegevens
Maak regelmatig een back-up. Wanneer je het slachtoffer van een beveiligingsincident bent, is het wissen en opnieuw installeren van het systeem de enige gegarandeerde manier om je computer te repareren. Andere aanvullende tips die je helpen om jezelf online te beschermen zijn:
- Gebruik een firewall. Apple en Windows hebben standaard desktopfirewalls als onderdeel van hun besturingssysteem. Die firewalls beschermen je computer tegen externe aanvallen.
- Gebruik verstandige openbare hotspots.
- Wees voorzichtig met wat je op je computer aansluit. Flashdrives en zelfs smartphones kunnen malware bevatten.
- Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale netwerksites.
- Controleer je accounts op verdachte activiteiten.
- Winkel of doe je bankzaken alleen op vertrouwde apparaten en netwerken. Log uit op deze sites wanneer je je transacties hebt voltooid.

Gehackt worden, het kan iedereen overkomen. De mens is de zwakste schakel en hier spelen hackers graag op in. Praat met elkaar als je iets verdachts denkt te lezen, te zien of te horen.

Succes!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image