Is het gelukt?
Hebben jullie de bom onschadelijk gemaakt? Gefeliciteerd! Of is het net niet gelukt? Volgende keer beter, het doel van vandaag was om jullie bewust te maken van de gevaren van Cybercrime. Daarom geven wij hieronder nog 10 tips mee:
Tip 1: Jij bent een doelwit voor hackers
Zeg nooit "het zal mij niet gebeuren". We lopen allemaal risico en de inzet is groot - voor jou persoonlijk en financieel welzijn, en voor de reputatie en reputatie van het bedrijf.
Tip 2: Houd software up-to-date
Software-updates installeren voor uw besturingssysteem en programma's is van cruciaal belang. Installeer altijd de nieuwste beveiligingsupdates voor uw apparaten:
- Schakel Automatische updates in voor uw besturingssysteem.
- Gebruik webbrowsers zoals Chrome of Firefox die frequente, automatische beveiligingsupdates ontvangen.
- Zorg ervoor dat browserinvoegtoepassingen (Flash, Java, enz.) Actueel zijn.
Tip 3: Vermijd phishing pas op voor verdachte e-mails en telefoontjes
Phishing-scams vormen een constante bedreiging - met behulp van verschillende social engineering (externe link) trucs, zullen cybercriminelen proberen je te misleiden om persoonlijke informatie zoals je inlog-ID en wachtwoord, bank- of creditcardinformatie bekend te maken. Phishing kan worden uitgevoerd via telefoon, sms of via sociale netwerksites, maar meestal via e-mail. Wees altijd alert voor een officieel uitziend e-mailbericht of telefoongesprek waarin om persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.
Tip 4: Goed wachtwoordbeheer
We hebben allemaal te veel wachtwoorden om te beheren en het is gemakkelijk om snelkoppelingen te maken, zoals hetzelfde wachtwoord opnieuw gebruiken. Een wachtwoordbeheerprogramma (externe link) kan helpen om sterke unieke wachtwoorden voor alle accounts te behouden.
Hier zijn enkele algemene wachtwoordtips om in gedachten te houden:
- Gebruik lange wachtwoorden - 20 tekens of meer worden aanbevolen.
- Gebruik een sterke mix van tekens en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites.
- Deel wachtwoorden niet en schrijf ze niet op.
- Werk wachtwoorden regelmatig bij, minstens om de 6 maanden (90 dagen is beter).
Tip 5: Wees voorzichtig met wat je aanklikt
Bezoek geen onbekende websites en download geen software van niet-vertrouwde bronnen. Deze sites hosten vaak malware die automatisch en vaak stil je computer in gevaar brengt. Als bijlagen of links in de e-mail om welke reden dan ook onverwacht of verdacht zijn, klik er dan niet op.
Tip 6: Laat apparaten nooit onbeheerd achter
De fysieke beveiliging van apparaten is net zo belangrijk als hun technische beveiliging. Als je, je laptop, telefoon of tablet voor langere tijd wilt achterlaten, vergrendel hem zodat niemand anders hem kan gebruiken. Als je gevoelige informatie op een USB stick of externe harde schijf bewaart, moet je deze ook vergrendeld houden. Schakel voor desktopcomputers het systeem uit wanneer niet in gebruik of vergrendel je scherm.
Tip 7: Bescherm gevoelige gegevens
Houd rekening met gevoelige gegevens waarmee je in contact komt en bijbehorende beperkingen - Houd gevoelige gegevens (bijv. creditcardinformatie, gezondheidsinformatie, banknummers enz.) weg van je laptop of mobiele apparaten. Verwijder veilig gevoelige gegevensbestanden van je systeem wanneer ze niet langer nodig zijn. Gebruik altijd codering bij het opslaan of verzenden van gevoelige gegevens.
Tip 8: Gebruik mobiele apparaten veilig
Overweeg hoeveel we vertrouwen op onze mobiele apparaten en hoe gevoelig ze zijn voor aanvallen, je wilt zeker weten dat u beschermd bent:
- Vergrendel het apparaat met een pincode of wachtwoord en laat het nooit onbeschermd achter in het openbaar.
- Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen.
- Houd het besturingssysteem van het apparaat bijgewerkt.
- Klik niet op links of bijlagen van ongevraagde e-mails of teksten.
- Vermijd het verzenden of opslaan van persoonlijke informatie op het apparaat.
- Maak een back-up van alle gegevens.
Tip 9: Installeer antivirusbescherming
Installeer alleen een antivirusprogramma van een bekende en vertrouwde bron. Houd virusdefinities, zoekmachines en software up-to-date om ervoor te zorgen dat uw antivirusprogramma effectief blijft.
Tip 10: Maak een back-up van je gegevens
Maak regelmatig een back-up, als je het slachtoffer bent van een beveiligingsincident, is de enige gegarandeerde manier om je computer te repareren het systeem te wissen en opnieuw te installeren. Hier zijn enkele aanvullende tips om u online te helpen beschermen:
- Gebruik een firewall - Mac en Windows hebben standaard desktop-firewalls als onderdeel van hun besturingssysteem die uw computer kunnen helpen beschermen tegen externe aanvallen.
- Gebruik verstandige openbare hotspots - volg deze tips (externe link) om veilig te blijven.
- Wees voorzichtig met wat je op je computer aansluit (flash drives en zelfs smartphones kunnen malware bevatten).
- Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale netwerksites.
- Controleer je accounts op verdachte activiteiten.
- Bank of winkel alleen online op vertrouwde apparaten en netwerken en log uit van deze sites wanneer je, je transacties hebt voltooid.
Het overkomt iedereen, de mens is de zwakste schakel en hier spelen hackers graag op in. Praat met elkaar als je iets verdachts denkt te lezen, zien of horen. Het kan immers iedereen overkomen.
Succes!