Persbericht Computable

Cybercrime-les in mobiele escape room

Cybercrime is hot. Zo hot dat er nu ook een heuse cybercrime escape room is. Het betreft een mobiele escape room, die voor een hele of halve dag gehuurd kan worden. Deelnemers worden een half uur lang gehackt en praten daarna met een professional na over wat er nu precies aan bod is gekomen en hoe hier mee om te gaan.

Een en ander is ontwikkeld door Escape Room Designer uit het Brabantse Stampersgat. Dit bedrijf wil naar eigen zeggen iedereen deze gevaren op een educatieve manier laten inzien. De voormalige commandotrailer is omgebouwd tot een escape room waarin verschillende onderwerpen binnen cybercrime aan bod komen.

Bedenker Frank Kastelein: ‘We hebben een leuk spel bedacht waarin we mensen verleiden om dingen te doen die ze juist niet moeten doen. Dit is onder andere het gebruiken van een onbekende usb-stick, losgeld betalen bij een ransomware-hack en een phishing mail openen. Je merkt dat deelnemers door de tijdsdruk alles doen wat fout is.’

Cybersecurity-experts

"Je merkt dat deelnemers door de tijdsdruk alles doen wat fout is."

Kastelein betrekt bewust ict’ers bij het ontwikkelen van de escape room. ‘Ict-studenten van Hogeschool Zoetermeer hebben meegeholpen aan het ontwikkelen van props voor de escape room. Daarnaast krijgen deelnemers na de escape room duiding van een cybersecurity-expert. Hiervoor werken we samen met partners als De Gezonde Digitale Organisatie (DGDO), een dochteronderneming van it-dienstverlener Nemesys Groep uit Oud-Beijerland.’

Infosecurity en Data & Cloud Expo

De escape room is afgelopen najaar voor het eerst geïntroduceerd tijdens Data & Cloud Expo in de Utrechtse Jaarbeurs. ‘Dit was direct een groot succes. Veel grote banken, gemeenten, bedrijven en zorginstellingen hebben na de introductie onze escape room al ingehuurd om hun medewerkers bewuster te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. We zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van een tweede escape room gericht op cybercrime.’

Russische spionnen

Inspiratie voor deze escape room kreeg Kastelein door de grote publiciteit in oktober 2018 rond Russische spionnen die in april van hetzelfde jaar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilden hacken.

De deelnemers in de escape room zijn zogenaamd in een trailer van de MIVD waar door deze Russen een bom geplaatst is als wraakactie nadat de MIVD hen publiekelijk aan de schandpaal nagelde. Het doel van de escape room is om de bom onschadelijk te maken.

Bron: https://www.computable.nl/artikel/opmerkelijk/security/6597248/5933077/cybercrime-les-in-mobiele-escape-room.html

Persbericht BN de Stem

Bom ontmantelen in Stampersgat: hier kan het

In een militaire trailer van de MIVD is een bom geplant. Omdat de Nederlandse regering ervoor koos de vier Russische hackers recent publiekelijk te ontmaskeren, stuurde Poetin zijn beste spion, Natascha, om de boel op te blazen. De bom moet binnen een uur ontmanteld worden door verschillende puzzels en opdrachten te voltooien in escape room Cyber Security van Escape Room Designer in Stampersgat.

Verschillende puzzels moeten opgelost worden. De escape room is geschikt voor zes tot acht deelnemers en samenwerking is broodnodig om de bom binnen een uur te ontmantelen. Zo is er een vak met gekleurde knoppen die oplichten en moet er onthouden worden welke knop welke kleur heeft. Voor iemand zonder fotografisch geheugen is dat niet alleen te doen, aldus de ontwerper. Als de puzzel opgelost is, gaat er een deur open naar het volgende deel van de escaperoom. ,,De tijdsdruk zorgt ervoor dat je binnen een minuut jezelf bent. Je beweegt onder de stress van een bom die gaat ontploffen en het is leuk om te zien hoe iedereen zich dan gedraagt. Het draait om samenwerken en communicatie. We hebben een periscoop die je door een doolhof leidt als je er doorheen kijkt. Je kunt naar links en rechts. Door een joystick, in een ander deel van de kamer, kun je naar voren en achteren bewegen. Daar kom je alleen achter door van alles uit te proberen en met elkaar te communiceren.”

Leerzaam

De escaperoom is niet alleen leuk en gezellig, het is ook de bedoeling dat de deelnemers wat opsteken over computerbeveiliging. ,,Alle veelgemaakte fouten wat cyber security betreft, komen terug in de escaperoom. Zo gaat op een gegeven moment de telefoon en wordt er gevraagd naar de geboortedatum. Eigenlijk moet je die niet geven, want veel mensen gebruiken hun geboortedatum als wachtwoord. Ook hebben we hier gratis wifi, dat is helemaal gevaarlijk. Als je daarmee verbindt, ben je zo gehackt. We willen de mensen bewust maken van te gevaren terwijl ze ondertussen plezier hebben.”

Frank Kastelein maakt mobiele escaperooms van vrachtwagentrailers. In beeld met Cas, Demi en Mélanie.

© Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Bron: https://www.bndestem.nl/roosendaal/bom-ontmantelen-in-stampersgat-hier-kan-het~ac56af53/